Kategorie: Wszystkie | KUCHCIKOWE | ROBÓTKOWE
RSS

KUCHCIKOWE

czwartek, 04 grudnia 2008

 Dzisiaj w szole u moich dzieci jest organizowany kiermasz na cele charytatywne. W zeszłym roku też był organizowany taki kiermasz z aukcjami na większe ciasta i ozdoby choinkowe, wykonane przez rodziców i dzieci z naszej szkoły.Pomysł bardzo dobry, ceny ciast osiągnęły zawrotne rozmiary. Moja szarlotka poszła za cenę 200zł. Wiadomo cel się liczy ,a nie wartość ciasta.A były i większe kwoty.

Dziś upiekłam z dziećmi dwie choinki piernikowe i ozdobiliśmy je , jak przystało na choinki świąteczne.

Tak wygląda w zbiżeniu choineczka ubrana,w całej okazałości.

Tu blizniaczki choinkowe.

A tu blizniaczki jeszcze nie ubrane.

W zbliżeniu jeden pierniczek choinkowy , od razu po upieczeniu.

Co za zapach piernika w domu,możecie sobie wyobrazić.Szkoda,że na blogu nie można tego poczuć.Zapachniało Świętami, już tęsknią dzięci za nimi.

Na Święta napewno upiekę takie choinki i nie tylko.Uwielbiam piec ciasta,a zwłaszcza na Boże Narodzenie.

15:47, marzenaj11 , KUCHCIKOWE
Link Komentarze (2) »
środa, 13 sierpnia 2008

Moje dzieci uwielbiają to ciasto jagodowe.Mogą być inne owoce - śliwki,rabarbar,jabłka,morele,brzoskwinie,borówki,truskawki...ciekawie wygląda i smakuje z mieszanymi owocami np.jabłka + borówki.

Składniki:

6-7 jajek

2 szkl.mąki tortowej

1,5 szkl.cukru

0,5 l jagód ( lub np.4 jabłka całe )

ewentualnie owocowy zapach

 Sposób przyrządzenia:

Ubić całe jajka,dodać cukier,tak ucierać aby na dnie nie było cukru,dodać ewentualnie zapach,jeszcze ucierać,dodać mąkę - ubijać krótko.Gdy wlejemy ciasto do brytfanny wkładamy jagody ( lub np.jabłka pokrojone w cząstki ) delikatnie należy owoce powbijać w ciasto - nie do dna.Ciasto pieczemy ok.50 min.w temp.180 st.Jak wynika z przepisu jest to typowe biszkoptowe ciasto,ale z owocami nie jest suche,jest przepyszne.Dzieciaki zjadają je w ekspresowym tempie ( jeszcze ciepłe ) z mleczkiem.

Po upieczeniu posypujemy np.cukrem pudrem ,dzieci moje udekorowały kolorowymi groszkami.

               Smacznego !! :-))

23:28, marzenaj11 , KUCHCIKOWE
Link Komentarze (7) »
czwartek, 07 lutego 2008
 GOFRY ,robione przez męża i dzieci...Choć jestem na diecie to pochwalę się goframi robionymi przez moją familię.Podobno rewelacyjne w smaku,w wyglądzie jak widać.Dla mnie wyglądały fantastycznie.
PRZEPIS:
Składniki
20 dag mąki ziemniaczanej, 20 dag mąki pszennej, 25 dag cukru pudru, mała torebka cukru wanilinowego, 200 g stopionej margaryny, 1 łyżka proszku do pieczenia, 5 jajek, olej sojowy.
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem , dodać jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier waniliowy, dodać stopiony tłuszcz, miksować dodając trochę wody tak, aby ciasto było wyraźnie gęstrze od naleśnikowego. Ciasto zostawić na 15 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzać gofrownicę i posmarować olejem przy pomocy pędzelka. Nakładać 1 - 2 łyżki ciasta (ilość trzeba wypraktykować). Piec na rumiano. Gofry wyjęte z gofrownicy podsuszyć, opierając je o coś (nie na leżący). Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub cukrem - pudrem. Smacznego :-)))
Przepisów na gofry mam dużo,ale tym razem robione były z tego.
Nowa gofrownica - próbę przeszła pozytywnie...
Nie wiem , czy długo wytrzymam na tej diecie jest bardzo rygorystyczna.A zwłaszcza, jak są dzieci w domu i takie łakocie..
 
15:47, marzenaj11 , KUCHCIKOWE
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 04 lutego 2008

Zaginął mi na blogu listopad....napewno go usunęłam, ale to wszystko  z tego ,że dopiero się uczyłam na blogu.Przepraszam za to wszyskich ,bo oczywiście wszystkie komentarze również zaginęły...W ramach przeprosin wstawiam torcik z 11 urodzin mojego synka / sama robiłam / , małe co nie co z truskawkami - z galaretką,na ostro galaretkę z drobiu i przy okazji półmisek karpia w galarecie / ale to z wigilii / ...

23:47, marzenaj11 , KUCHCIKOWE
Link Komentarze (6) »
niedziela, 03 lutego 2008

 Nareszcie , zdecydowałam się na oczyszczającą diętę.Zabierałam się do niej od 2 miesięcy,ale jak to bywa - byłam w gościach lub goście u nas.Teraz się zawzięłam i jestem na trzecim dniu.Poranna waga wykazała,że schudłam 2 kg ,podobno tak powinno być. Uwielbiam kawę z rana tak więc jest to dla mnie dieta, nawet nie chodzę głodna.Szpinak zastąpiłam ugotowanymi brokułami.Dieta jest napewno znana , jest to dieta kopenhaska / kopenhadzka i jej 13 dniowy plan.

JADŁOSPIS OPRACOWANY PRZEZ  SZPITAL W KOPENHADZE:

DZIEŃ 1, 8:
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy
Lunch: 2 jaja na twardo, gotowany szpinak, 1 pomidor
Obiad: 1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną (filet lub schab)

DZIEŃ 2, 9:
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, do tego 1 kostka cukru
Lunch: 1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną, 1 świeży owoc
Obiad: 1 plaster szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego

DZIEŃ 3, 10:
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru, 1 grzanka
Lunch: gotowany szpinak, 1 pomidor, 1 świeży owoc
Obiad: 2 jaja na twardo, 1 plaster szynki, sałata z olejem i cytryną

DZIEŃ 4, 11:
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
Lunch: 1 jajko na twardo, 1 tarta marchewka, małe opakowanie twarożku (serek wiejski)
Obiad: sałatka owocowa, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego

DZIEŃ 5, 12:
Śniadanie: 1 duża tarta marchewka z cytryną
Lunch: 1 chuda ryba z cytryną –sok z cytryny dodać do pieczenia
Obiad: 1 duży befsztyk, brokuły lub sałata

DZIEŃ 6, 13:
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru, 1 grzanka
Lunch: 1 gotowany kurczak, sałata z olejem i cytryną
Obiad: 2 jaja na twardo, 1 duża marchew

DZIEŃ 7:
Śniadanie: 1 kubek herbaty bez cukru
Lunch: kawałek chudego grilowanego chudego mięsa, 1 świeży owoc
Obiad: nic

Jeśli podczas diety czujemy głód, zalecają wtedy wypijać szklankę wody.Oczywiście podczas tej diety  należy bardzo dużo pić.Kolację można zastąpić z obiadem , jednak tylko w ramach danego dnia. Zaleca się tą diętę co dwa lata.Obiad jem między 12-14 godz. Kolację ok.18 godz. :o)).......

12:05, marzenaj11 , KUCHCIKOWE
Link Komentarze (3) »