Kategorie: Wszystkie | KUCHCIKOWE | ROBÓTKOWE
RSS
środa, 13 sierpnia 2008

Moje dzieci uwielbiają to ciasto jagodowe.Mogą być inne owoce - śliwki,rabarbar,jabłka,morele,brzoskwinie,borówki,truskawki...ciekawie wygląda i smakuje z mieszanymi owocami np.jabłka + borówki.

Składniki:

6-7 jajek

2 szkl.mąki tortowej

1,5 szkl.cukru

0,5 l jagód ( lub np.4 jabłka całe )

ewentualnie owocowy zapach

 Sposób przyrządzenia:

Ubić całe jajka,dodać cukier,tak ucierać aby na dnie nie było cukru,dodać ewentualnie zapach,jeszcze ucierać,dodać mąkę - ubijać krótko.Gdy wlejemy ciasto do brytfanny wkładamy jagody ( lub np.jabłka pokrojone w cząstki ) delikatnie należy owoce powbijać w ciasto - nie do dna.Ciasto pieczemy ok.50 min.w temp.180 st.Jak wynika z przepisu jest to typowe biszkoptowe ciasto,ale z owocami nie jest suche,jest przepyszne.Dzieciaki zjadają je w ekspresowym tempie ( jeszcze ciepłe ) z mleczkiem.

Po upieczeniu posypujemy np.cukrem pudrem ,dzieci moje udekorowały kolorowymi groszkami.

               Smacznego !! :-))

23:28, marzenaj11 , KUCHCIKOWE
Link Komentarze (7) »